Paul van Delft
Acupuncturist, lid N.V.A.

Bruinevisstraat 32, unit 117
4611 HJ Bergen op Zoom

Tel: 06-16203367
info@acupunctuur-boz.nl

Vraag en Antwoord

Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de T.C.G: "Traditionele Chinese Geneeskunst". Acupunctuur is 4000 jaar geleden ontstaan en heeft zich in de loop der tijd steeds verder ontwikkeld. Bij acupunctuur vindt de behandeling primair plaats dmv het plaatsen van naalden "acu" betekent naald en "punctuur" betekent steken). Acupunctuur stelt het welbevinden van de mens centraal. De ziekte wordt niet als een op zichzelf staand fenomeen beschouwd. Deze behandelwijze heeft een holistisch uitgangspunt.

Worden de behandelingen vergoed?

Ik ben lid van de N.V.A. Dat staat voor een bepaalde kwaliteit waardoor veel verzekeringsmaatschappijen en ziekenfondsen de behandelingen vergoeden. Er zitten wel verschillen tussen de verschillende polissen die u zelf zult moeten nakijken. Voor een volledig overzicht van vergoedende verzekeringen kunt u kijken op de web-site van de NVA: www.acupunctuur.nl. Lidmaatschap van de NVPA (Nederlandse Patiëntenvereniging Voor Acupunctuur) geeft u extra voordelen en versterkt de acupunctuur in Nederland. (zie ook www.npva.nl)

Wat zijn de onkosten?

De kosten bedragen 60 € per consult (vanaf 1 maart 2022). Eventuele Chinese kruiden worden apart in rekening gebracht. U krijgt per maand een rekening. Betalingsmogelijkheden: bij voorkeur via Bank / giro overschrijving.

Hoe wordt u behandeld?

Er wordt gebruik gemaakt van steriele wegwerpnaalden. Deze worden geplaatst in zogenaamde acupunctuurpunten die gelegen zijn op meridianen: de banen waarlangs de energie stroomt, net zoals bloed door de bloedvaten stroomt. Is er ergens een teveel of te weinig aan energie of er is een blokkade, de energie stroomt dan niet meer vrij rond, dan spreken we van een verstoring in de energiebalans. Dit kan het begin zijn van ziekte, maar wordt meestal door het lichaam zelf weer gecorrigeerd. Soms heeft het lichaam echter hulp nodig. Als acupuncturist doe ik dat o.a. door naalden te plaatsen in de juiste acupunctuurpunten. Ook gebruik ik andere technieken, er hoeft niet perse met naalden gewerkt te worden. Blijft een energieverstoring langer aanwezig dan wordt men ernstiger ziek en kan deze chronisch worden met structurele afwijkingen. Bepaalde energie├źn raken uitgeput, in dat geval zal ik voorstellen u tevens met Chinese kruiden te behandelen om de leegtes aan te vullen en afvalstoffen die opgeslagen kunnen worden in allerlei weefsels, bv gewrichten, beter af te voeren.

Hoe stelt de acupuncturist zijn diagnose?

Met behulp van een uitgebreide vragenlijst krijgt de acupuncturist inzicht in uw energiebalans. Vaak zijn hierbij vragen die u niet verwacht maar die mij extra informatie geven over dieper achterliggende oorzaken, waarom een klacht is ontstaan en waarom hij niet binnen de normale tijd verdwijnt. Verder bekijk ik de tong. Ik kijk naar de kleur, de vorm en het beslag. Hieraan kan ik bepaalde zaken afleiden die mij informatie geven over de toestand van het lichaam. Tevens voel ik aan de polsen, niet alleen de snelheid, maar ook de kracht, de spanning, de grootte etc van de pols. Tevens vindt palpatie plaats van lichaamspunten en zones. (Hoe voelen deze aan, zijn ze drukgevoelig?) Indien nodig vindt er aanvullend onderzoek plaats Velerlei signalen en klachten worden met elkaar in verband gebracht en bepalen mede de diagnose.

Is de behandeling pijnlijk?

Het zetten van de naalden is soms wat gevoelig, het is erg afhankelijk van de plaats en van het reactiemechanisme van de persoon zelf. Zit de naald op zijn plaats dan voelt men niets meer. Deze blijven dan meestal zo'n 20 minuten zitten.

Heb ik snel resultaat?

Dit is helemaal afhankelijk van de aandoening. Soms heb je na 1 behandeling al resultaat. Normaal moet u binnen 6 behandelingen een goede verbetering hebben. Een interessante site naar onderzoek of acupunctuur werkt is die van de WHO (DOC)
In 2015 heb ik meegewerkt aan een onderzoek naar het effect van acupunctuur op pijnklachten. De uitkomst van dit onderzoek is onlangs gepresenteerd aan de deelnemers. Het resultaat was dat acupunctuur significant een verbetering geeft van pijn, ook als deze chronisch is (dwz pijnklachten die al 1 tot 5 jaar aanwezig zijn). Het afgerond onderzoeksverslag wordt binnen een jaar verwacht en op deze site geplaatst.

Hebt u veel ervaring?

Ik ben in 1992 afgestudeerd aan een 4-jarige opleiding acupunctuur. Sindsdien ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk Tevens heb ik bijscholingen gevolgd in elektro-acupunctuur, oor-acupunctuur, schedel-acupunctur, chinese kruiden (4 jaar), dieetleer en pijnmanagement (o.a. dry-needling). Ik ben 2 maal voor een stage naar China geweest (2005 en 2007). Verder voldoe ik jaarlijks aan de verplichte bijscholingen die de NVA aan het lidmaatschap verbind. Zo heb ik afgelopen jaren een 2 jarige aanvulling Chinese kruiden gevolgd, specifieke nascholingen in "pijnmanagement met acupunctuur" gevolgd: Methode Dr. Tan (Londen en Antwerpen) en ook een 10-daagse verdieping van dryneedling voor acupuncturisten (Den Bosch).

Beroepsverenigingen waarbij ik ben aangesloten

  • NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur)
  • Opgenomen in het Nederlands Herbalisten register
  • KNGF (Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie)
  • NVFG (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie)